2018-09-14 06:15Pressmeddelande

Kulturfestival från Betlehem kommer till Sundsvall

Sundsvalls eget stjärnskott Lovis Åkerström spelar på Dandanat Sundsvall tillsammans med Zaid Hilal från Palestina. Medverkar gör även medlemmar ur Jetbone, Rapper  kC, Trakdor, No Reply och Chrystal Phillips. Sundsvalls eget stjärnskott Lovis Åkerström spelar på Dandanat Sundsvall tillsammans med Zaid Hilal från Palestina. Medverkar gör även medlemmar ur Jetbone, Rapper kC, Trakdor, No Reply och Chrystal Phillips.

I slutet av september samlas svenska och palestinska artister i Sundsvall för en fyra dagar lång musikfest och kulturutbyte. Varje år, sedan 2006, arrangerar Studieförbundet Bilda kulturfestivalen Dandanat i Betlehem. Från Sverige reser då band och dansgrupper för att medverka i festivalens kulturutbyte med lokala artister. Nu återsamlas Bildas tidigare resenärer till en minifestival och återträff i Dandanat Sundsvall.

Dandanat är en festival som årligen arrangeras i Betlehem av Studieförbundet Bilda tillsammans med kultur- och utbildningsorganisationen Diyar. 27-30 september 2018 arrangerar Bilda en miniversion av denna kulturfestival – Dandanat Sundsvall. Namnet Dandanat betyder ”humma” eller ”jamma” på svenska och kulturfestivalen kan ses som en återträff för tidigare Dandanat-deltagare, som nu möts på hemmaplan i workshops och jammar tillsammans för att sen spela live inför publik.

- Jag är så stolt över de skickliga musiker från Sundsvall som genom åren besökt festivalen i Betlehem. Det musikaliska utbytet är svårt att beskriva i ord, det måste verkligen upplevas och det är häftigt att vi kan arrangera en återträff här i stan, säger Lilian Bokestig på Studieförbundet Bilda.

Dandanat Sundsvall blir en fyradagars musikfest och ett brett kulturutbyte med workshops mellan lokala band och inbjudna gäster från Palestina. Under festivaldagarna får musikälskare i Sundsvall en unik chans att ta del av den äkta känslan i Dandanat och hela festivalkonceptet med spelningar på restaurang E-street och Q.bar. På scenen ser vi Sundsvalls eget stjärnskott Lovis Åkerström tillsammans med Zaid Hilal från Palestina, som bland annat medverkat i den arabiska versionen av Idol och har många radiohits på hemmaplan. Medverkar gör även medlemmar ur JetboneRapper  kCTrakdor, No Reply och Chrystal Phillips.

Utöver alla skickliga musiker som deltar kommer också gästerna Hania Kassicieh-Persekian och Rania Salsaa, två kvinnor som i en workshop kommer att berätta om sina liv, och om vardagen i Jerusalem och Betlehem.

-  Jag har länge drömt om att vi här hemma i Sverige ska få uppleva vad som händer på en studieresa med Bilda till Mellanöstern. Det som våra resor så speciella är alla möten med människor från området som lever just där. Nu blir min dröm till verklighet då vi har fyra inbjudna gäster från Mellanöstern som vi får träffa och ställa frågor till. Nu får vi genom dessa höra och uppleva lite av det som händer där, säger Elin Hansson, Mellanösternkontakt på Studieförbundet Bilda.

Läs mer om Dandanat Sundsvall och program för hela festivalen! www.bilda.nu/dandanatsundsvall

Vi finns under #dandanatsundsvall


Medverkande artister

Bland de medverkande artisterna finns stjärnskottet Lovis Åkerström (Sundsvall) och den arabiska popstjärnan Zaid Hilal (Palestina), som först möttes på Dandanat 2017 och nu möts de igen i ett spännande musikaliskt samarbete.

Dessutom medverkar medlemmar ur JetboneRapper  kCTrakdor, No Reply och Chrystal Phillips. Samtliga artister har tidigare medverkat i Dandanat.

Medverkande gäster

Hania Kassicieh-Persekian från SCSC (Swedish Christian Study Centre i Jerusalem), Rania Salsaa från kultur- och utbildningsorganisationen Diyar i Betlehem och Ann-Sofie Lasell, tidigare direktor på SCSC i Jerusalem. Dessa gäster möts i en högst aktuell föreläsning - Kristen kvinna i stormens öga – möt tre kvinnor som berättar om vardagen i Jerusalem och Betlehem. Lördag 29 september kl. 11.00 i Elimkyrkan. Samtalsledare är Magnus Stenberg, verksamhetsutvecklare Mellanöstern på Studieförbundet Bilda.

Om Dandanat

Festivalen Dandanat har arrangeras sedan 2006 i ett samarbete mellan Studieförbundet Bilda och kultur- och utbildningsorganisationen Diyar i Betlehem. Utöver workshops och uppträdanden tillsammans med de palestinska artisterna omfattar resan även studiebesök i Israel och Palestina. Dandanat 2018 arrangeras 13 - 15 september.

Studieförbundet Bilda driver det egna studiecentret Swedish Christian Study Centre i Jerusalem, dit grupper och enskilda kommer för möten och studier. En viktig del av verksamheten är att planera och ta emot resegrupper från Sverige.

Läs mer om Dandanat
www.bilda.nu/dandanat

För mer information, vänligen kontakta arrangörerna:

Lilian Bokestig, konsulent Studieförbundet Bilda Sundsvall
lilian.bokestig@bilda.nu
060-61 15 70, 070-330 40 65

Elin Hansson, konsulent Studieförbundet Bilda Sundsvall
elin.hansson@bilda.nu
076-949 53 91, 060-740 40 37Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Ulrika Vedholm
Kommunikatör, Bilda Mitt
Ulrika Vedholm
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner)
Magnus Stenberg
Verksamhetsutvecklare Mellanöstern, förbundskansliet
Magnus Stenberg

Relaterade nyheter