2020-11-05 08:29Pressmeddelande

Musikschlagets riksfinal sänds i P4 riks

Santiago Angulo Rubio & Big Blue band, som man till vardags hittar på dagliga verksamheten Nytida Stora Blå Kultur, vann med låtenTranquilo på Musikschlagets final 2019.
Foto: Ulrika VedholmSantiago Angulo Rubio & Big Blue band, som man till vardags hittar på dagliga verksamheten Nytida Stora Blå Kultur, vann med låtenTranquilo på Musikschlagets final 2019. Foto: Ulrika Vedholm

Sveriges Radio P4 kommer att sända Musikschlaget nästa år. När sändningen blir av är oklart då finalen har fått flytta fram tre månader på grund av den ökade spridningen av covid-19 i samhället.

Tio finalister står klara inför Musikschlagets riksfinal i Sundvall, men tyvärr får de vänta lite. Finalen skulle ha ägt rum lördagen den 7 november i Sundsvall men den glittrande kvällen blir framflyttad till den 30 januari 2021, på grund av covid-19. Och datumet för radiosändningen i P4 är därför inte heller klart ännu.

– Det här blir en fin produktion som vi ser fram emot att göra! Vi bandar festivalkvällen och sänder någon dag efter att finalen varit. I nuläget är det svårt att säga exakt vilket datum det blir men programledare kommer att vara någon av våra P4-profiler, berättar Karin Lönnå på P4 Västernorrland.

De tio tävlande bidragen i finalen kommer från hela Sverige och har tidigare tävlat i någon av de åtta regionala deltävlingarna, som på grund av coronapandemin fick genomföras på en digital väg denna gång.

– I år fick vi göra ett lite annorlunda upplägg för deltävlingarna då vi inte kunde ses fysiskt. I stället fick lokala jurygrupper utse finalister från varje ort utifrån musikvideos som de skickat in, säger Olle Norberg som är ansvarig för Musikschlaget på Studieförbundet Bilda i Sundsvall.

Åtta av finalisterna kommer direkt ifrån deltävlingarna och två ”wildcards” är också utsedda. Bland dessa tio bidrag är de flesta band och soloartister helt nya tävlande i Musikschlaget.

– Det är jätteroligt att det kommer in nya artister, och att det inte bara är samma stjärnor som söker varje år, säger Soy Johansson på Maitraders i Sundsvall.

Covid-19 ställer till med problem på många håll i samhället och även för Musikschlaget. I musiktävlingen för personer med funktionsnedsättningar kan det finnas artister i riskgruppen för covid-19. Nu har festivalgruppen tillsammans med den dagliga verksamheten Maitradiers i Sundsvall beslutat att skjuta fram finalen till i början av 2021, för allas säkerhet.

– Vi ser att smittspridningen börjar ta fart i samhället nu igen och därför beslutade vi att skjuta på finalen till den 30 januari 2021. Förhoppningsvis har vi ett bättre läge då, men det kan också bli så att vi får flytta fram ytterligare, säger Olle Norberg.

___________

I Musikschlaget medverkar band och soloartister med eget material eller covers och tävlingen är öppen för alla genrer. Av de tio bidragen som tävlar i Musikschlagets final så är det en som vinner och alla de andra blir tvåor.

Dessa artister har gått vidare från respektive deltävling:

 

Köping                       Dennis Pettersson  (Örebro) 

Stockholm                 David Andersson  (Solna)  

Linköping                  Tisdag  (Norrköping) 

Lund                           David Farnoudi  (Södra Sandby) 

Sundsvall                   Foxocat  (Alnö) 

Sandviken                 Amanda Mattson  (Gävle) 

Göteborg                    Juanita Månsson  (Göteborg) 

Örnsköldsvik            Myggan Ensio  (Järved) 

  

Wildcard: 

Solna                          Aji Jack

Göteborg                    Richard Carlsson 

 

Kontakt:
Olle Norberg
olle.norberg@bilda.nu
060-740 40 35

Musikschlaget är Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar som också arrangeras av personer med funktionsnedsättningar, Maitraiders tillsammans med Studieförbundet Bilda.

Läs mer www.musikschlaget.seOm Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Ulrika Vedholm
Kommunikatör, Bilda Mitt
Ulrika Vedholm
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner)
Olle Norberg
Enhetschef, Bilda Mitt
Olle Norberg
Ansvarig för Musikschlaget