2019-11-11 15:22Pressmeddelande

Finalen av Musikschlaget avgjord – ett färgstarkt gäng tog hem segern

Tomas Fogelholm, Mr Positive jublar på scenen med vinnaren Santiago efter att Santiago Rubio & Big Blue Band utropats som vinnare i Musikschlaget 2019 med låten Tranquilo.Tomas Fogelholm, Mr Positive jublar på scenen med vinnaren Santiago efter att Santiago Rubio & Big Blue Band utropats som vinnare i Musikschlaget 2019 med låten Tranquilo.

Finalen av Musikschlaget avgjord – ett färgstarkt gäng tog hem segern!

 

Riksfinalen av Musikschlaget gick av stapeln i Sundsvall på lördagskvällen den 9 november. Tio finalister var med och tävlade i musiktävlingen som  Studieförbundet Bilda arrangerade för nionde gången tillsammans med Maitraiders.

Vinnare för kvällen blev ett färgstarkt gäng från Stockholm, Santiago Rubio & Big Blue Band med låten Tranquilo.

Tomas Håkki Eriksson, juryns ordförande läste upp motivering på scenen:

Midvinternattens köld är hård. Stjärnorna på scenen gnistra och glimma. Ett färgstarkt gäng som höjde temperaturen i lokalen och pulsen på publiken. Hett som salsa, rivigt som tabasco men trots låtens titel tar bandet det allt annat än lugnt.

Bandets sångare Santiago tog emot vandringspokalen från föregående års vinnare Kjell Borgwall från Göteborg och jublade på scenen till publikens applåder och visslingar.

De tio tävlande bidragen i finalen kom från hela Sverige och har tidigare tävlat i någon av de åtta regionala deltävlingarna som arrangerats under året. I Musikschlaget medverkar band och soloartister med eget material eller covers och tävlingen är öppen för alla genrer. Av de tio bidragen som tävlar i Musikschlagets final så är det en som vinner och alla de andra blir tvåor.

Som tidigare år leddes finalkvällen i Sundsvall av Annamia Fast som beskriver Musikschlaget som en av de bästa helgerna på året.

– I mitt jobb som programledare, producent och manager jobbar jag med många musiktävlingar och andra produktioner men den äkta musikglädje man känner under dagarna med Musikschlaget är svårslagen, säger Annamia Fast.

Musikschlaget är en melodifestival för och av musiker med funktionsnedsättningar. Bildas samarbete med bandet och den dagliga verksamheten Maitraiders från Sundsvall är en viktig del i hela arrangemanget. Maitraiders hjälper bland annat till med att rigga, dekorera och att ta hand om artisterna i greenroom.

I greenroom hittade vi även under finalkvällen en tidigare deltagare i Musikschlaget, Tomas Fogelholm, mer känd under artistnamnet Mr. Positive. Mellan framförandena skojade och pratade han med artisterna och fick dem att trivas riktigt bra i greenroom.

– Det bästa med Musikschlaget tycker jag är att det finns möjlighet för personer med funktionsvariationer att få tävla men framförallt för att träffas, umgås och ha kul, säger Mr. Positive.

Finalen blev som vanligt fylld av glitter och glamour, just som det ska vara när det är melodifestival.

– Jag ser alltid fram emot att få se artister som inte jagar likes och klicks och som inte anpassar sig efter vad marknaden säger är rätt. Det bästa med Musikschlaget är att det är som att få en spruta knökfull med glädje, värme och syfte rakt in i ryggmärgen, säger Tomas Håkki Eriksson, juryns ordförande.

 

 

Musikschlagets deltagare i finalen 2019:

Vinnare:

Santiago Rubio & Big Blue Band, Stockholm


Andra plats:

Monica Nyberg, Kramfors

Led Zixy, Ljungby

Therese Jansson, Uppsala

Jennie Lind, Stockholm

David Söderlund, Umeå

Patric Bunting, Norrköping

Rickard Söderberg, Göteborg

Sebbe and the hot scots, Göteborg

Sara Thunder Starz, Sundsvall

 

Läs mer om Musikschlaget och se hela finalen igen på www.bilda.nu/musikschlaget

 Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Ulrika Vedholm
Kommunikatör, Bilda Mitt
Ulrika Vedholm
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner)
Olle Norberg
Enhetschef, Bilda Mitt
Olle Norberg
Ansvarig för Musikschlaget