2020-05-19 06:05Nyheter

Maya Lindh får Bildas kulturstipendium

Maya Lindh, skådespelare, regissör och inspiratör, tilldelas Bildas kulturstipendium 2020. Foto: BildaMaya Lindh, skådespelare, regissör och inspiratör, tilldelas Bildas kulturstipendium 2020. Foto: Bilda

Maya Lindh, skådespelare, regissör och inspiratör i Hälsingland, får Bildas kulturstipendium 2020 för sitt arbete med Hälsinge Låtverkstad och Filmstigen.
– Jag är så himla glad att få ta emot Bildas kulturstipendium, och så tacksam för privilegiet att få samarbeta med så många fantastiska projekt och duktiga människor, säger Maya Lindh.

Lindh har tidigare bott i London men har nu flyttat åter hem till Bergsjö och Hälsingland. För nionde året i rad jobbar Maya som regissör åt Hälsinge Låtverkstad. Hon har sedan 2012 fått hundratals tonåringar från Hälsingland att våga stå på en scen och upptäcka att de faktiskt hör hemma där.

– Det är roligt att se tillbaka och reflektera över alla fina projekt och produktioner jag fått vara del av hittills, och som jag hoppas få fortsätta utveckla! Jag brinner för att alla unga, oavsett bakgrund, ska få kunna ta del av olika aktiviteter inom kultur, och där tycker jag att Bilda är en organisation som verkligen gör skillnad.

Maya och hennes man Siggi Holm har startat projektet Filmstigen som riktar sig mot ungdomar i främst hälsingetrakten. De anordnar träffar och workshops under hela året, där deltagarna får lära sig grunderna inom film och rörlig bild – från idéstadie till färdig film, och det är helt gratis att delta. Deltagarna får testa allt ifrån manusförfattande, skådespeleri, regi, filmproduktion, kamerateknik, ljud och ljus, redigering och mycket mer. Alla ungdomar som kommer till Filmstigen får tillgång till resurser, utrustning, filmvisningar och möjlighet att träffa branschpersoner inom olika arbetsområden. 

– Jag är själv uppväxt på landsbygden och upplevde då att utbudet av kulturaktiviteter för unga var väldigt begränsat, därför känns det extra fint att nu få vara med och skapa andra förutsättningar för unga idag och det tänker jag fortsätta göra mitt bästa för att uppnå.

Varje år anordnas också ett sommarläger som knyter ihop verksamheten på Filmstigen, där deltagarna får en intensivkurs i skapande med rörlig bild och chans att göra sina egna filmer på sommarlovet. 2019 lyckades de tillsammans med Bilda söka hem pengar så projektet är säkrat minst 3 år framåt. 

Motivering 
Maya Lindh har en förmåga att få dessa ungdomar att känna delaktighet, utvecklas och gemensamt kämpa mot samma mål. Hon har en unik bredd och djup kompetens inom film, skådespeleri, regi och manusförfattande.

Ytterligare ett stipendium delas ut till SAK UNG Umeå. Sveriges Allmänna Konstförenings projekt för att aktivera och engagera unga i samtidskonsten. Projektet är öppet för alla unga mellan 16-25 år och det är helt gratis att delta. Syftet är att öka ungas närvaro och inflytande i Sveriges konstliv och skapa ett nationellt nätverk och mötesplatser för unga konstintresserade. SAK UNG Umeå samlar unga och unga vuxna under vardagskvällar och ibland på helger för att tillsammans utforska konst, se hur konst blir till bakom kulisserna, möta konstnärer och tillsammans samtala om konst, kultur och allt där emellan.


Bakgrund och syfte 

Studieförbundet Bildas kulturstipendier vill stimulera och uppmuntra individer och grupper till fortsatt utveckling samt bidra till att sprida kännedom om folkbildning utanför Bildas etablerade arenor. Det finns två stipendier, om vardera 20 000 kr, som delas ut vart annat år vid Bildas förbundsstämma.

Stipendium 1 delas ut till en av Bildas alla studiecirklar/cirkelledare/deltagare inom kulturområdet, som med sitt skapande bidragit med ambition och hopp om att ”göra skillnad”. Till detta stipendium kan kandidater nomineras av regionstyrelser, regionernas arbetslag och arbetsgrupper inom Bilda.

Stipendium 2 delas ut till en kulturarbetare/kulturgrupp som har gjort betydande insatser för lokalt kulturliv, där medskapande och delaktighet har varit centralt. Till detta stipendium kan kandidater nomineras av regionstyrelser, regionernas arbetslag och arbetsgrupper inom Bilda samt av allmänheten via Bildas digitala kanaler. Det delas ut i samband med en för ändamålet utlyst samling i det ”offentliga rummet”, eller tillställning som har koppling till stipendiemottagarens verksamhet.

 

www.bilda.nu
www.filmstigen.se/

 

 

 Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Ulrika Vedholm
Kommunikatör, Bilda Mitt
Ulrika Vedholm
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner)
Sara Thorstensson
Utvecklingsansvarig kultur, förbundskansliet
Sara Thorstensson