Trio Törn från Stockholm är ett av tre svenska band som kommer medverka på kulturfestivalen Dandanat i Betlehem i september. På Dandanat får svenska och palestinska band möjlighet att mötas för att umgås, repetera och uppträda tillsammans.
Trio Törn startade hösten 2015 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Ett kammarmusikaliskt sound med rötterna i den svenska folkmusiken är deras utgångspunkt när de med stor nyfikenhet utforskar sina instruments potential. Deras debutalbum ”Debut” släpptes tidigare i somras.
– Resan till Betlehem är ett fantastiskt tillfälle för oss att träffa människor över musikaliska gränser, utbyta erfarenheter och inspirera till framtida kompositioner, säger Klara Källström i Trio Törn.
Det är band som har studiecirkel hos Bilda som varje år har möjlighet att ansöka om att följa med på resan för att medverka i Dandanat och uppleva den unika mötesplats som Jerusalem och Betlehem är.
– Genom vårt långvariga arbete i Mellanöstern har vi möjlighet att låta svenska och palestinska musiker mötas för att dela erfarenheter med varandra, säger Sara Thorstensson, Utvecklingsansvarig Kultur.
Dandanat arrangeras i ett samarbete mellan Studieförbundet Bilda och kultur- och utbildningsorganisationen Diyar i Betlehem. Utöver workshops och uppträdanden tillsammans med de palestinska artisterna omfattar resan även studiebesök i Israel och Palestina. De övriga svenska band som kommer delta i Dandanat är Flyinglow från Uppsala och Afrovocals från Göteborg/Borås. Kulturfestivalen Dandanat genomförs i Betlehem 13-15 september.
Studieförbundet Bilda driver det egna studiecentret Swedish Christian Study Centre i Jerusalem, dit grupper och enskilda kommer för möten och studier. En viktig del av verksamheten är att planera och ta emot resegrupper från Sverige i regi av Bilda
Trio Törn består av:
Petrus Dillner – Nyckelharpa
Olof Kennemark – Fiol
Klara Källström - Cello
Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.