2014-07-23 08:00Pressmeddelande

Svensk-engelsk konst visas i Umeå

null

I sommar pågår utställningen My North med målningar av konstnären Karl Newman i Umeå. 2 augusti kl. 18 kommer han dit för att berätta om sitt konstnärskap där han utgår från sina svenska rötter. Utställningen pågår till 31 augusti.

My North är en serie målningar på temat resande och kommunikation, av den engelske konstnären Karl Newman.

Karl Newman är född i slutet av 50-talet i Surrey, England, av en svensk mamma och en engelsk pappa. Som barn lekte han längs med stränderna vid Basingstoke kanal och floden Wey. Somrarna spenderades dock hos morföräldrarna i Ovansjö utanför Ånge där han fiskade och simmade i Ljungan.

- På den tiden, kommer jag ihåg, pågick  flottning från intilliggande skogar ner till sågverken vid kusten. Ljuva minnen från de somrarna ligger till grund för de målade landskap som jag gjort de senaste 10 åren, säger Karl Newman.

Berättelser om människor

Karl Newmans målningar innehåller ofta underliggande berättelser om människor och platser och återspeglar känslor som längtan, utforskande och sökande efter mening.

- Jag tror att målningarna kan ses som försök att återknyta till mitt avlägsna svenska ursprung.

Karl Newman målar med oljefärg och använder en rad olika tekniker. Förutom penslar arbetar han till exempel med palettknivar och gamla kreditkort.

Konst, musik och mingel

Konst, musik och mingel utlovas under kvällen som arrangeras av Kafé Station, Kulturföreningen Daisy och Studieförbundet Bilda. Bandet Sideshow Stringband inleder och avslutar kvällen.

Utställningen My North pågår till 31 augusti på Kafé Station, Östra Rådhusgatan 2 i Umeå.

Karl Newman - kort biografi

  • Född 1959
  • Chelsea School of Art, 1979 - 1982
  • Parallellt med arbetet som konstnär har Karl arbetat som Arts Manager på Surrey County Council, och har därmed ansvarat för att initiera och utveckla konstprojekt inom hälsovård, socialtjänst, lärande och ekonomi i kommunen. 
  • Karl är gift med Roz och har två döttrar, Winona och Lottie.
Kontakt:
Kristina Bergwall Sandberg, 070-618 44 44, kristina.bergwall@gmail.com

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Ämnen: Kultur

Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.