2017-10-20 07:00Pressmeddelande

Stor #killmiddag på Orangeriet - en chans för män i Umeå att prata om manlighet och sex

null

 

På måndag den 27 november arrangerar nätverket ”Det börjar med oss” och Studieförbundet Bilda en stor killmiddag på Orangeriet i Umeå. Under kvällen får killar och män i Umeå chansen att prata om manlighetsnormer utifrån temat sex.

- Efter veckans flöde av kvinnor som delar sina erfarenheter av att bli utsatta för sexuella trakasserier under hashtagen #MeToo är det tydligare än någonsin att vi män behöver lyssna och ta till oss av dessa berättelser. Men vi behöver även aktivt ta ansvar för att kvinnor inte ska bli utsatta, ett första steg är att börja prata med varandra, säger Kristoffer Fredriksson, konsulent på Studieförbundet Bilda och aktiv i nätverket ”Det börjar med oss”.

Killmiddagen på Orangeriet är starten på en serie samtalskvällar som kommer att pågå under vintern och våren 2018. Ambitionen är att skapa ett tryggt forum för killar och män där de tillsammans kan prata om maskulinitetsnormer utifrån teman som kärlek, vänskap, sex och våld. Temat för den första killmiddagen kommer att vara sex.

Till alla som deltar erbjuder Orangeriet hamburgare (kött/veg) med dryck för halva priset. 

- Vi vill stå upp för sådant som vi tycker är viktigt och att behandla andra människor med respekt är för oss en självklarhet. Det behövs att män tar avstånd från alla sexuella trakasserier mot kvinnor, kliver ut ur den grå massan och säger ifrån. Därför vill vi vara delaktiga i detta initiativ, säger Peter Ödmark som driver Orangeriet.

Datum och tid: Måndag den 27 november kl. 18-21
Plats: Orangeriet, Kungsgatan 71

Anmäl dig på: www.bilda.nu/killmiddag.


Om Killmiddag

#Killmiddag är en satsning av Make Equal och frågorna är en del av metodmaterialet “Det börjar med mig” som togs fram av Make Equal, Fatta och män inom projektet Fatta man.

Hittills har ett hundratal killmiddagar arrangerats runt om i landet, bland annat arrangerade Bilda och Make Equal Killmiddag på årets Almedalen där män med ledande positioner bjöds in för att prata om sex och vänskap. Nu är det dags att bjuda in män i Umeå med omnejd. Initiativet startades av Make Equal som en reaktion på frustrationen som väcktes av de sexuella övergreppen på sommarens festivaler. Ambitionen med Killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle.

#killmiddag på Orangeriet arrangeras av nätverket Det börjar med oss och Studieförbundet Bilda i samverkan med Orangeriet och Studiefrämjandet i Umeå.

 

Bilda är ett studieförbund för möten mellan människor. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att möten uppstår och nya perspektiv skapas.

Bilda är ett studieförbund för möten mellan människor. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att möten uppstår och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.