2013-12-19 14:17Pressmeddelande

Starkt startfält på Existentiell Filmfestival

null

Existentiell Filmfestival 2014 med temat ”Lyckligt slut?” erbjuder deltagarna ett välfyllt program, med filmer som ”Återträffen”, ”Amour” och ”Jakten”. Bland gästerna finns Anna Odell, Lisa Langseth, KG Hammar, Ann Heberlein och Tomas Sjödin. – Det känns fantastiskt roligt att denna unika mötesplats för film och samtal får fortsätta att finnas och utvecklas, säger Magnus Sundell, programproducent på Studieförbundet Bilda och medlem i festivalens ledningsgrupp.

Existentiell Filmfestival Dalarna är filmfestivalen som sätter samtalet i fokus; utifrån de filmer som visas diskuteras angelägna allmänmänskliga frågor. Sedan 2004 har festivalen, som beskrivits som ”Sveriges mest intima och trevligaste filmfestival”, lyft fram filmens plats i livstolkningen och bearbetningen av de existentiella frågorna.

Den elfte upplagan av Existentiell Filmfestival Dalarna har temat Lyckligt slut? och går av stapeln den 10 – 11 april 2014. Platsen är som vanligt Högskolan Dalarnas Mediehus på det gamla regementsområdet i Falun.

Bland filmerna på programmet finns de hyllade aktuella svenska filmerna Återträffen och Hotell, vars regissörer, Anna Odell och Lisa Langseth, också finns bland de medverkande gästerna. Andra filmer är Jakten, Melancholia, Amour, Rust and bone, Never let me go och dokumentärfilmen The act of killing. Det blir också kortfilmsprogram och ”work in progress”, där en filmskapare berättar om arbetet med en film under produktion.

Årets startfält för medverkande är starkt och namnkunnigt. Bland gästerna finns förutom Anna Odell och Lisa Langseth även K G Hammar, Stefan Jarl, Tomas Sjödin, Kerstin Gezelius, Lisa Hugoson, Dan Josefsson, Ann Heberlein, Mats Trondman, Johanna Nilsson, Sofia Walan och Anders Bolling.

Magnus Sundell, programproducent på Studieförbundet Bilda och medlem i festivalens ledningsgrupp, är både glad och stolt över att ännu en gång få presentera en fullmatad Existentiell Filmfestival.

– Det känns fantastiskt roligt att denna unika mötesplats för film och samtal får fortsätta att finnas och utvecklas. Film spelar en viktig roll i många människors livstolkning, och att få se på film tillsammans med andra för att sedan samtala om det man sett gör upplevelsen ännu rikare. Mötet mellan olika tolkningar är ju festivalens själva poäng.

Han säger att festivalen betyder mycket för Bilda, och hoppas att den får fortsätta i många år framöver.

–  Livstolkning är vår profil och Bilda har lång erfarenhet av att arbeta med de existentiella frågorna. Just kulturens roll i livstolkningen är något vi vill ha särskilt fokus på. I Existentiell Filmfestival har Bilda varit med om att arbeta fram en mötesplats med just detta i centrum. Samarbetet med högskolan, Sigtunastiftelsen och de olika filminstitutioner ger oss viktig input till vår andra verksamhet och är något vi värdesätter högt.

Det färdiga programmet för festivalen och information om anmälan presenteras i januari.

Existentiell Filmfestival Dalarna arrangeras av Högskolan Dalarna, Studieförbundet Bilda, Sigtunastiftelsen, Film i Dalarna och Filmcentrum

 

Kontakt:

Magnus Sundell
Programproducent
Studieförbundet Bilda
Box 79, 125 22 Älvsjö 
Tel: 08-7271744
Mobil: 0707-749761
Epost: magnus.sundell@bilda.nu


 

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.