2015-02-10 07:00Pressmeddelande

Snart fylls Umeå av folkmusik

null

Nu närmar sig Umefolk, vinterns stora folkmusikhändelse. 19-22 februari fylls Folkets hus av jam, konserter, workshops och dans. Dessutom blir det gott om tillfällen till musikupplevelser runt om i stan, till exempel lunchkonsert på universitetet på torsdagen med folkstorbandet Etno Caravan.

Långväga artister som besöker Umeå är till exempel VOŁOSI från Polen, The Goodbye Girls från USA och Jacky Molard Quartet från Frankrike. Från Umeå deltar bland andra Jambb, med rötter i Iran, Burundi, Thailand och Tanzania. 

- Genren folkmusik och folkdans är i dag global. Umefolk vill återspegla den bredd och mångfald som Sveriges folk- och världsmusikscen erbjuder, säger Lisa Lestander, projektledare för den tionde upplagan av festivalen.

Partystorbandet Sallyswag återkommer. Bandet bildades i samband med fjolårets Umefolk och Folk & Världsmusikgala och har sedan dess haft ett fullspäckat turnéschema.

Det blir två scener vigda för dans i olika former. För första gången blir det ett samarbete med Umeå Salsa Club som kommer att erbjuda några timmars salsadans och salsaworkshop för nybörjare.

 

Ett urval av årets artister

 

The Goodbye Girls

Sallyswag

Jacky Molard Quartet

Duo Naranjo-Weurlander

Torbjörn Näsbom

Irmelin

Ulrika Bodén Band

VOŁOSI

Etno Caravan

Nord/Långbacka/Dahl/Ritter

Katarina Barruk Band

Hela programmet finns här http://umefolk.umeafolkmusik.se liksom bilder på artisterna.

Här är två filmer som visar hur det kan gå till på Umefolk

Umefolk 19-22 2015 (1 minut)

Umefolk 19-22 februari (7,21 minuter)

 

Umeå Folkmusikförening är huvudman och arrangör för Umefolk sedan 2006. Föreningen har till uppgift att stödja nationell och internationell folkmusik och folklig dans i Umeåområdet.

Studieförbundet Bilda är medarrangör och Umeå kommun är huvudsponsor.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.