2013-11-11 07:17Pressmeddelande

Reparerade rullstolar skickas till behövande från Gårdshuset i Linköping

null

Antalet rullstolar och rollatorer som repareras i Gårdshuset, Studieförbundet Bildas aktivitetshus i Linköping, ökar för varje år. I ett mångårigt samarbete med Erikshjälpen skickas hjälpmedel till länder i bl.a. Afrika. Den 13 november kl. 9-10 går en ny container iväg med mer än 400 hjälpmedel.

- Det är fint att kunna göra en sådan här insats och hjälpa andra människor. Det gör också att deltagarna känner sig behövda. Deltagare med ursprung från en mängd olika länder. Några arbetstränar här, andra läser svenska och kommer hit en dag i veckan, berättar Nedeljko Malesevic som skött verksamheten i Gårdshuset med stor framgång i snart sex år.

Riktade insatser
De flesta hjälpmedel skickas till Afrika men en del kommer också till Sydamerika och Östeuropa. Det händer också att deltagare har kontakter med humanitära organisationer i sina forna hemländer så en del hjälpmedel har även hamnat i Östeuropa. Under de senaste åren har Gårdshuset gjort iordning hjälpmedel till ett trettiotal länder.

- Vi har också gjort riktade insatser till speciellt drabbade områden. Senast var det Haiti som fick ta emot 150 rullstolar efter jordbävningen där. En hel del cyklar repareras också, de flesta skickas till Rumänien och Litauen. Men även privatpersoner kommer ibland med sin trasiga cykel och får den reparerad till ett reducerat pris.

- Vi är en organiserad verksamhet anlitad av Erikshjälpen. Jag är stolt över vårt samarbete, säger Nedeljko Malesevic.

Onsdag 13 november kl 9-10
Gårdshuset, Studieförbundet Bilda,
St Larsgatan 19, 582 24 Linköping

Ytterligare upplysningar

lämnas av Nedeljko Malesevic
platschef på Gårdshuset tel 013-10 54 56 (samma nr till mobilen)
nedeljko.malesevic@bilda.nu


Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.