2017-02-23 08:00Pressmeddelande

Ny lokal ger näring till Luleås kulturliv

null

Bildas verksamhet växer och flyttar till nya lokaler på Bangårdsgatan 2. Det nya Bildahuset har fler replokaler för Luleås band och en stor verksamhetslokal som under året kommer att fyllas med kurser och studiecirklar. Mellan den 4-9 mars slår Bilda upp dörrarna och bjuder in till en invigningsvecka med workshops, filmvisning, vernissage och författarsamtal.

-Det känns viktigt att alla som vill syssla med kultur ska få en plats och ett sammanhang att göra det på. Genom oss kan ett band få sin allra första spelning, få möjlighet att spela in sina låtar i en professionell studio, lära sig mer om hur man som band når ut med sin musik eller gör sin egen turné, säger Ida Johansson som är kulturkonsulent på Bilda.

Bilda arrangerar kontinuerligt workshops och evenemang för att inspirera och utveckla ledare och deltagare. Under invigningsveckan får besökarna möjlighet att lära sig mer om att göra egna arrangemang eller gå en kvällskurs i DJ-teknik.

Invigningsvecka med gratis aktiviteter

Utöver musikverksamheten finns även en större verksamhetslokal som under invigningsveckan gästas av journalisten, författaren och berättaren Anna Sundström Lindmark. Anna föreläser om skrivprocessen kopplad till hennes debutroman ”I skuggan av ett geni” som gavs ut 2016. Det blir också filmvisning med Italienska kulturföreningen och vernissage med ikonmålningar av Lena Holm.

Veckans program i sin helhet

Skapa egna instrument
Lördag 4 mars 12.00-13.30
Barnen får göra sina egna (helt fungerande) instrument av material som vi har omkring oss – återbruk och pyssel i ett! Kanske blir det en maracas av en konservburk eller en tamburin av kapsyler. Bara fantasin sätter gränser. Det finns material på plats och du får gärna ta med eget. Våra ledare hjälper till att inspirera och visa! Ingen föranmälan krävs.

Vernissage: Ikonmålning av Lena Holm
Lördag 4 mars 13.30-14.30
Lena Holm visar och berättar om ikoner hon målat utifrån Martin Lönnebos Frälsarkrans. Frälsarkransen består av pärlor där varje pärla har en särskild betydelse som inramar den kristna tron; gudspärlan, tystnadspärlan, jagpärlan, doppärlan, ökenpärlan, bekymmerslöshetspärlan, kärlekspärlan, hemlighetspärlan och nattens pärla. Lena har målat en ikon för varje pärla. På vernissagen berättar hon även om hur ikonmåleriet går till i praktiken.

Författarbesök: Anna Sundström Lindmark
Lördag 4 mars 14.30-16.00

Anna Sundström Lindmark, författaren till den autofiktiva romanen ”I skuggan av ett geni” föreläser om att söka sig själv och sina rötter genom skrivandet. Hon berättar öppet om de frågor som uppstod i skrivprocessen. Vem får egentligen göra anspråk på en berättelse? Finns det en enda sanning eller finns det flera? Får man göra verkliga människor till romankaraktärer? Får man lämna ut sin familj och bör man verkligen lämna ut sig själv?

Italiensk filmvisning
Måndag 6 mars 19:00-21:30
Italienska Kulturföreningen visar ett avsnitt ur den Oscarbelönade filmen Igår, idag, imorgon av Vittorio De Sica från 1963. I filmen ser vi Sophia Loren som Mara och hennes jäktade älskare spelad av Marcello Mastroianni. Filmen är textad på svenska och är 45 min. Efter följer samtal om filmen och Italienska Kulturföreningen och fika. Ingen föranmälan krävs.

DJ-workshop
Tisdag 7 mars 18.00-21.00
Vill du lära dig DJ:a eller finslipa dina redan befintliga kunskaper? På DJ-workshopen lär du dig mer om mixerbordets olika reglage, låtkomposition och att mixa ihop olika låtar. Workshopen skapar goda förutsättningar för dig som vill fortsätta DJ:a på egen hand eller tillsammans med andra. 

Torsdag 16 mars har du möjlighet att komma på en återträff som ledaren Robert Thyni håller i.

Arrangörskurs
Torsdag 9 mars 18.00-21.00

En arrangörskurs för dig som arrangerar eller vill börja arrangera egna kulturarrangemang. Vad bör du tänka på? Vilka lagar och regler bör du känna till? Hur ska du tänka runt säkerhet och tillstånd? Och vad betyder egentligen alla termer och begrepp som dyker upp i dialogen med band, artister och ljudtekniker? En snabb grundkurs för dig som vill utvecklas som arrangörer helt enkelt!

Läs mer: www.bilda.nu/invigningsvecka

Kontakt
Ida Johansson
ida.johansson@bilda.nu
0920-23 69 41, 076-948 55 45

Bilda är ett studieförbund för möten mellan människor. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att möten uppstår och nya perspektiv skapas.


Ämnen: Musik

Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.