2017-04-10 07:47Pressmeddelande

Nu startar Kulturkompis Jokkmokk - Make Friends Through Culture

null

I Studieförbundet Bildas projekt Kulturkompis – Make Friends Through Culture får asylsökande/nyanlända och etablerade svenskar möjlighet att mötas och gå på kulturaktiviteter tillsammans, kostnadsfritt. Nu startar succéprojektet i Jokkmokk tack vare ett nytt samarbete mellan Bilda och Riksteatern Norrbotten. Jokkmokks Riksteaterförening, Folkets Hus och Jokkmokks kommun är några av de aktörer som möjliggör Kulturkompis i Jokkmokk.

Konceptet är enkelt: man anmäler sig på kulturkompis.nu, sen blir man matchad i en grupp med tre andra, där hälften är nyanlända/asylsökande och hälften etablerade. Det går även bra att anmäla sig som en befintlig grupp. Tillsammans går gruppen på någon av de kulturaktiviteter som aktörerna inom projektet erbjuder. Efter aktiviteten har de ”Eftersnack på svenska” där gruppen samtalar om vad de sett och upplevt.

– På så sätt får deltagarna chans att träna språk, lära känna någon från en annan kultur och uppleva teater, musik eller annat tillsammans. Det är ett enkelt sätt att mötas kring ett gemensamt intresse och få kontakt med människor de annars inte skulle ha träffat, säger Rolf Mörtzell, konsulent på Bilda i Norrbotten.

I Jokkmokk drivs Kulturkompis i samarbete med Jokkmokks Riksteaterförening där Christina Brinck är lokal kontaktperson. 

– Just nu presenterar vi projektet på boenden, bibliotek, skolor och andra platser. Vi har fått väldigt positiv respons från arrangörer och andra aktörer vi pratat med i Jokkmokk, säger Christina.

Kathouma Aloskan som syns på bilden ovan är en som redan anmält sitt intresse.

Kulturkompis finns idag på nio andra orter i Sverige och Jokkmokk är först ut i Norrbottens län. Projektet är en del av Studieförbundet Bildas arbete med nyanlända/asylsökande med syfte att bidra till meningsfulla aktiviteter som stärker kunskapen i svenska, det svenska samhället och främjar deltagandet i samhället.

För mer information, kontakta:

Maja Rintala, maja.rintala@bilda.nu, 073-925 25 61
Christina Brinck, ninna.brinck@gmail.com, 070-311 79 25


Mer information och anmälan finns även på
www.kulturkompis.nu/jokkmokk

Bilda är ett studieförbund för möten mellan människor. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att möten uppstår och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.