2016-12-01 12:12Pressmeddelande

Nu finns Bildas Folkungar på film

null

Nu finns Bildas Folkungar på film

I fyra år har Folkungar med sina folkmusikambassadörer rest runt i skolor för att barn ska få känna på vad svensk folkmusik är. Bara i år har de mött fler än 20 000 elever. Nu blir deras arbete film. Tidigare SvT-producenten och filmaren Lars Bermann följde gruppen två dagar i maj och nu kan du se resultatet.

- Det var väl det bästa som kunde hända att Lars Bermann och Folkungar fick mötas. Vi har pratat många gånger om att vi skulle vilja att någon följer oss för att visa vad vi gör, säger Eiwor Kjellberg, riksspelman och kulturkonsulent på Bilda.

Dokumentären om Folkungar, det vill säga Eiwor Kjellberg, David Albertsson, Tuva Modéer och Anders Ågren har premiär på YouTube den 26 december. Men redan nu kan du kika på den på FolkUngars Facebooksida.

Filmaren Lars Berman har en egen kanal på YouTube som heter FolkTV, en kanal med stor spridning och Hälsingar är den serie där Folkungar ska ingå.

- Där finns flera filmer om Lillstickans gammeldansorkester och jag fick som 16-åring vara med och spela på deras första LP-skiva så här är en klar koppling, säger Eiwor Kjellberg.

Lars Bermann var inte sen att nappa på Eiwors fråga om han ville göra en film om Folkungar och frågade dessutom direkt om han fick använda den i Hälsingar. Och han förstod på en gång själva idéen med Folkungar. Att barnen är med och skapar.

- Att det är barnen som formar innehållet gör han så tydligt att folk blir så berörda att de nästan börjar gråta när de ser filmen.

Med föreställningen FolkUngaPatrullen på äventyr reser Folkungar runt i förskolan och årskurs 1, i årskurs 2-6 är barnens motorik tillräckligt utvecklad för att kunna spela fiol och minigitarr så där blir det praktiska workshoppar med barnen. Efter en halvtimme har eleverna fått vara med att författa en ny text till en gammal folkmusiklåt och lärt sig ackompanjera låten med minigitarr och fiol.

Lika snabbt går det inte riktigt när de möter nyanlända elever i förberedelseklasser, som FolkUngar arbetat intensivt med sedan i våras. En utmaning på många sätt.

- De första gångerna blev vi mycket starkt berörda av att barnen ändå var som vilka barn som helst trots alla hemska prövningar de utsatts för. Men nu tycker jag ändå att det går ganska bra. Vi har fått till bra och förenklade metoder som gör det lätt för barnen att förstå. Och även om språket inte finns så har musiken sitt eget språk.

Text: Birgitta Haglund

Foto: Anders Ågren, Birgitta Haglund

Läs mer om Folkungar här

Kontakt: Eiwor Kjellberg
Telefon: 0651-565261
Mobil: 073-043 83 62
E-post: eiwor.kjellberg@bilda.nu

Fler bilder från FolkUngars verksamhet kan fås från ulrika.vedholm@bilda.nu kommunikatör Studieförbundet Bilda.

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.