2021-11-02 20:05Pressmeddelande

Musikschlaget 10 år gästas av Nanne Grönvall

Therese Jansson från Uppsala på Musikschlagets riksfinal 2019. Therese tävlade med låten Tusen och en natt och slutade på andra plats i finalen. Foto: Ulrika VedholmTherese Jansson från Uppsala på Musikschlagets riksfinal 2019. Therese tävlade med låten Tusen och en natt och slutade på andra plats i finalen. Foto: Ulrika Vedholm

Lördag 6 november är det dags för Musikschlagets stora riksfinal på Aveny i Sundsvall. Musiktävlingen för personer med funktionsnedsättningar firar 10 år med Nanne Grönvall som inbjuden gäst.

Efter ett uppehåll under pandemin är det åter dags för Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar att bjuda in till riksfinalen, som skulle skett hösten 2020. Musikschlaget firar nu 10 år med Nanne Grönvall som inbjuden gäst i festivaljuryn och hon uppträder också under kvällen. Finalister och publik reser till Sundsvall från landets alla hörn under helgen för att vara med i den glittrande finalen på restaurang Aveny.

– Nu har vi längtat efter att få ses på riktigt! Under pandemin har vi försökt hålla kontakten med olika digitala evenemang och verktyg, bland annat låtit artister göra egna livespelningar på Musikschlagets Facebooksida. Men inget slår ju magin som uppstår när vi alla samlas på Aveny och jobbar och har kul tillsammans, säger Olle Norberg på Bilda.

Musikschlaget började som en idé redan år 2006 när den dagliga verksamheten Maitraiders deltog i en internationell melodifestival i Aten. Idéen växte sig sen större, till en vision om en musiktävling där nya röster får höras.

– Ja, det var länge sen och på ett helt annat sätt. Konceptet har nu utvecklats av Bilda och redan första året 2011, förstod vi alla inblandade att vi varit med om att skapa något väldigt speciellt. Något som växer, mer och mer för varje år, säger Olle Norberg.

Finalkvällen på Aveny i Sundsvall börjar redan klockan 17.00 med trerättersmiddag för både publik, artister och medverkande vid långbord med vita dukar och levande ljus. Showen börjar 19.00 då också livesändningen som streamas på www.musikschlaget.se drar i gång.

– Jag är så glad över det fina samarbete vi har med Sundsvalls gymnasium. Ungdomarna som jobbar här varje år är så proffsiga, både på kamera, ljud och som bildproducenter, säger Ulrika Vedholm, kommunikatör på Bilda.

Hantverksprogrammet Hår- och makeupstylist/Frisör på Sundsvalls gymnasium står också varje år för smink och hårstyling för alla medverkande på scenen. Och det snålas inte på glitter och hårspray.

Nytt för i år är att Sveriges radio P4 kommer att banda hela kvällen och sen sända riksfinalen i början av det nya året i Sveriges radio P4.

– Det här är ett mål vi haft länge. Att kunna nå ut så att fler få ta del av Musikschlagets storhet, säger Olle Norberg.

_____________

FAKTA
Musikschlaget arrangeras av personer med funktionsnedsättningar, tillsammans med Studieförbundet Bilda. I Musikschlaget medverkar band och soloartister med eget material eller covers och tävlingen är öppen för alla genrer. Av de tio bidragen som tävlar i Musikschlagets final så är det en som vinner och alla de andra blir tvåor.

 

De tio tävlande bidragen i finalen kommer från hela Sverige och har tidigare tävlat i någon av de åtta regionala deltävlingarna, som på grund av coronapandemin fick genomföras på en digital väg denna gång.

Åtta av finalisterna kommer direkt ifrån deltävlingarna och två ”wildcards” är också utsedda. Bland dessa tio bidrag är de flesta band och soloartister helt nya tävlande i Musikschlaget.

____________

Välkommen till Aveny! Under fredagen finns många av oss på plats och bygger scen, greenroom och strör ut glitter. Kom och träffa oss och se hur det går till!

 

Finalister med startordning och bostadsort
Musikschlagets riksfinal 2021

 

 1. Örebro
  David Andersson – Visornas Fantom
  Text.: Tore Berger
  Musik: David Andersson

 2. Gävle
  Amanda Andersson – Svara mig
  Text och musik: Bo Törnhult och Ingela Bonnevier

 3. Norrköping
  Tisdag – Ensam Förvirrad 
  Text: Emma Jonsson och Marie Johansson
  Musik: Tisdag

 4. Järved (Övik)
  Myggan Ensio – Bästa vänner
  Text och musik: Pierre Wiklund

 5. Wildcard Solna
  Aji Jack – Oh no
  Text Aji Jack och Maria Eilersen
  Musik Aji Jack och Svante Pohl.

 6. Göteborg
  Juanita Månsson – Du är en kämpe
  Text: Juanita Månsson
  Musik: Juanita Månsson och Linda Jonsson Tindersjö

 7. Örebro
  Dennis – Utan dina andetag
  Text och musik: Joakim Berg

 8. Alnö (Sundsvall)
  Foxocat – Kenth
  Text och musik: Sara Lundgren

 9. Wildcard Göteborg
  Richard Carlsson – Fri
  Text och musik: Richard Carlsson

 10. Södra Sandby (Lund)
  David Farnoudi – Om jag vore arbetslös
  Text: Cornelis Vreeswijk
  Musik: Tim Hardin
   

Kontakt:
Olle Norberg
olle.norberg@bilda.nu
060-740 40 35

Musikschlaget är Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar som också arrangeras av personer med funktionsnedsättningar, Maitraiders tillsammans med Studieförbundet Bilda.

Läs mer www.musikschlaget.se

 Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Ulrika Vedholm
Kommunikatör, Bilda Mitt
Ulrika Vedholm
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner)
Olle Norberg
Enhetschef, Bilda Mitt
Olle Norberg
Ansvarig för Musikschlaget