Lördag 6 november är det dags för Musikschlagets stora riksfinal på Aveny i Sundsvall. Musiktävlingen för personer med funktionsnedsättningar firar 10 år med Nanne Grönvall som inbjuden gäst.
Efter ett uppehåll under pandemin är det åter dags för Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar att bjuda in till riksfinalen, som skulle skett hösten 2020. Musikschlaget firar nu 10 år med Nanne Grönvall som inbjuden gäst i festivaljuryn och hon uppträder också under kvällen. Finalister och publik reser till Sundsvall från landets alla hörn under helgen för att vara med i den glittrande finalen på restaurang Aveny.
– Nu har vi längtat efter att få ses på riktigt! Under pandemin har vi försökt hålla kontakten med olika digitala evenemang och verktyg, bland annat låtit artister göra egna livespelningar på Musikschlagets Facebooksida. Men inget slår ju magin som uppstår när vi alla samlas på Aveny och jobbar och har kul tillsammans, säger Olle Norberg på Bilda.
Musikschlaget började som en idé redan år 2006 när den dagliga verksamheten Maitraiders deltog i en internationell melodifestival i Aten. Idéen växte sig sen större, till en vision om en musiktävling där nya röster får höras.
– Ja, det var länge sen och på ett helt annat sätt. Konceptet har nu utvecklats av Bilda och redan första året 2011, förstod vi alla inblandade att vi varit med om att skapa något väldigt speciellt. Något som växer, mer och mer för varje år, säger Olle Norberg.
Finalkvällen på Aveny i Sundsvall börjar redan klockan 17.00 med trerättersmiddag för både publik, artister och medverkande vid långbord med vita dukar och levande ljus. Showen börjar 19.00 då också livesändningen som streamas på www.musikschlaget.se drar i gång.
– Jag är så glad över det fina samarbete vi har med Sundsvalls gymnasium. Ungdomarna som jobbar här varje år är så proffsiga, både på kamera, ljud och som bildproducenter, säger Ulrika Vedholm, kommunikatör på Bilda.
Hantverksprogrammet Hår- och makeupstylist/Frisör på Sundsvalls gymnasium står också varje år för smink och hårstyling för alla medverkande på scenen. Och det snålas inte på glitter och hårspray.
Nytt för i år är att Sveriges radio P4 kommer att banda hela kvällen och sen sända riksfinalen i början av det nya året i Sveriges radio P4.
– Det här är ett mål vi haft länge. Att kunna nå ut så att fler få ta del av Musikschlagets storhet, säger Olle Norberg.
_____________
FAKTA
Musikschlaget arrangeras av personer med funktionsnedsättningar, tillsammans med Studieförbundet Bilda. I Musikschlaget medverkar band och soloartister med eget material eller covers och tävlingen är öppen för alla genrer. Av de tio bidragen som tävlar i Musikschlagets final så är det en som vinner och alla de andra blir tvåor.
De tio tävlande bidragen i finalen kommer från hela Sverige och har tidigare tävlat i någon av de åtta regionala deltävlingarna, som på grund av coronapandemin fick genomföras på en digital väg denna gång.
Åtta av finalisterna kommer direkt ifrån deltävlingarna och två ”wildcards” är också utsedda. Bland dessa tio bidrag är de flesta band och soloartister helt nya tävlande i Musikschlaget.
____________
Välkommen till Aveny! Under fredagen finns många av oss på plats och bygger scen, greenroom och strör ut glitter. Kom och träffa oss och se hur det går till!
Finalister med startordning och bostadsort
Musikschlagets riksfinal 2021
Kontakt:
Olle Norberg
olle.norberg@bilda.nu
060-740 40 35
Musikschlaget är Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar som också arrangeras av personer med funktionsnedsättningar, Maitraiders tillsammans med Studieförbundet Bilda.
Läs mer www.musikschlaget.se
Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.