2016-04-13 10:48Pressmeddelande

Lär känna nyanländ med Bildas Kulturkompis

null

Kulturkompis – make friends through culture heter en ny Bildaverksamhet med nyanlända i Stockholm. Studiecirklar med etablerade svenskar och nyanlända som besöker olika kulturevent tillsammans. Dramaten, Operan, Stadsteatern, Nalen, Fasching och Södra teatern är några av de kulturscener som hakat på och erbjuder fribiljetter.

  • -Det här är jättejättekul! Premiär var det i går kväll, då två nyanlända, jag och ytterligare en etablerad svensk var på Teater Pero och lyssnade på tre olika band som spelade. Ett perfekt ställe att lyssna på musik och prata med varandra i pauserna. Vi pratade om allt från Pink Floyd till glosträning av ord som ”tamburin” och ”peppad”, berättar Matilda Johansson på Bilda öst.

Emma och Tobias Rosman, som utvecklat appen Welcome, tog kontakt med Bilda för att samarbeta och appen har blivit en fin hjälp i arbetet med Kulturkompis. Den har tre delar, en för frågor om det svenska samhället, en där olika aktiviteter finns listade och en tredje som är en chatt.

  • -När man anmäler sig till en aktivitet så kommer man ingå i en chattgrupp. Och språket är inget problem för den översätter direkt från och till bland annat svenska, engelska och arabiska, säger Matilda Johansson.

Två etablerade svenskar och två nyanlända matchas ihop i en studiecirkel för tre olika kulturaktiviteter. Man kan antingen skapa en egen grupp med hjälp av Welcome-appen som man sedan registrerar som en Kulturkompisgrupp hos Bilda, eller ta kontakt med Bilda direkt, så blir man tilldelad gruppkompisar. Efter teaterbesöket eller konserten får deltagarna i cirkeln utifrån formuläret Eftersnack på svenska svara på de tre frågorna. Vad såg/hörde ni? Vad tyckte ni? Har ni sett något liknande förut?

  • -Det här är ett sådant bra sätt att arbeta med nyanlända för att öka språk- och samhällskunskapen. Det är ju också vårt uppdrag som studieförbund.

För mer information och om du vill anmäla dig som kulturkompis kontakta Matilda Johansson, matilda.johansson@bilda.nu och gå in på fb-sidan Kulturkompis - make friends through culture.

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.