2016-09-27 08:43Pressmeddelande

Kulturkompis - Make Friends Through Culture

null

I Studieförbundet Bildas projekt Kulturkompis – Make Friends Through Culture får asylsökande/nyanlända och etablerade svenskar möjlighet att mötas och gå på kulturevent tillsammans, kostnadsfritt. Musik i Syd, Regionteatern i Blekinge/Kronoberg och Folkets Bio är några av de kulturscener som erbjuder fribiljetter till höstens arrangemang.

Det är så kul att det här integrationsprojektet startas i Växjö nu som har ett så rikt kulturliv. Alla kulturaktörer som vi har varit i kontakt med har gått in i det här med ett stort hjärta. Folk bryr sig! Att som kulturkompis få träffa nya människor, uppleva kultur ihop och samtala om det känns fantastiskt att kunna erbjuda och dessutom är det ju gratis säger Magnus Lundmark, kulturkonsulent på Studieförbundet Bilda Sydöst. 
 - På onsdag kväll (28/9) från kl 18.00 på Palladium finns vi på plats för att berätta mer om Kulturkompis och sen visas den magiska teaterföreställningen ”Ankomsten” om att börja om på nytt, fortsätter Magnus.

Via Kulturkompis matchas två etablerade svenskar och två asylsökande/nyanlända ihop i en grupp som går på tre olika kulturaktiviteter. Man kan antingen anmäla sig och bli tilldelad gruppkompisar eller själv skapa en grupp. Efter kultureventet ses gruppen och har ett ”Eftersnack på svenska” där deltagarna pratar om upplevelsen utifrån de tre frågorna: Vad såg/hörde ni? Vad tyckte ni? Har ni sett något liknande förut?

Julia Rostedt är en som redan nu anmält sig till Kulturkompis
- Jag vill bli kulturkompis för att lära känna nya människor. Att man dessutom får gå på konserter ihop gör det hela ännu mer givande.

Kulturkompis finns idag i Stockholm, Uppsala, Umeå och nu startar vi i Växjö. Projektet är en del av Studieförbundet Bildas arbete med nyanlända/asylsökande där uppdraget är att bidra till meningsfulla aktiviteter som stärker kunskapen i svenska, det svenska samhället och främjar deltagandet i samhällslivet.

Kulturaktörer som hittills är en del av Kulturkompis i Växjö:
Musik i Syd, Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Folkets Bio, Det fria ordets hus, Kulturparken Småland, Musica Vitae, Media Artes, Växjö Teaterförening, Equmeniakyrkan och Valshuset

Läs mer på www.kulturkompis.nu https://www.facebook.com/kulturkompisvaxjo/

Lyssna mer? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6508825&playaudio=5822906

Presskontakt
Christina Wessman, kommunikatör christina.wessman@bilda.nu
036-34 21 01

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.