2022-04-29 05:00Pressmeddelande

Kulturfestivalen Mosaik

Kulturfestivalen MosaikKulturfestivalen Mosaik

En längtan från Bildas medlemsorganisationer att få göra något tillsammans resulterar nu i Kulturfestivalen Mosaik på Valborgsmässoafton. Glädje, musik, skapande och kreativitet kommer fylla Kungsporten från förmiddag till sen kväll den 30 april.

 

Bland Studieförbundet Bildas medlemsorganisationer finns frikyrkor, katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan representerade. Ett brett spektra i uttryck av kultur och religion. Medlemsorganisationerna uttryckte en önskan om att göra något tillsammans och få lära sig mer om de olika kyrkotraditionerna. Redan för två år sedan planerades det för en kyrklig kulturfestival, men p.g.a. pandemin fick vi flytta fram datumet flera gånger.

- Vi är så glada och stolta över att äntligen kunna genomföra kulturfestivalen. De olika kyrkotraditionerna har varit så engagerade och vill gärna visa upp sina kulturyttringar, berättar Henrik Ydreborg, verksamhetsutvecklare på Bilda och projektledare för Mosaik. 

- Det kommer definitivt finnas något för alla! Vem vill inte gå på en workshop i buktaleri, eller lära sig bönen Fader vår på Arameiska? Konserter och utställningar kommer vara i gång hela dagen, berättar Henrik vidare.

Axplock ur programmet
Under dagen kommer det hållas en körmasterklass – med tre körer (man får vara med som åhörare) som hålls av Katarina Henryson och Peder Karlsson, tidigare medlemmar i The Real Group. Dessutom kommer dagen bjuda på körkonsert, konsert med variation av klanger, familjekonsert med Kurt och Sakaios, valborgseld och vårtal, och en kvällskonsert med Shine, Minima och Ina Ivy. Flera utställningar kommer visas och Bildas rullande replokal står uppställd där man kan få testa att spela.

- I år fyller Studieförbundet Bilda 75 år och det vill vi så klart uppmärksamma. Förbundsrektor Samuel Gustafsson kommer hålla tal och alla bjuds på kaffe och tårta.
Kan man inte vara med hela dagen så är man välkommen att titta förbi. Men det är ett så spännande och varierande program så helst vill man inte missa någonting, avslutar Henrik med ett leende.

Kulturfestivalen Mosaik arrangeras tillsammans med Kungsportskyrkan.

Kulturfestivalen Mosaik
30 april 10.00 – 22.30
Kungsporten
Kungsängsvägen 25, Huskvarna
www.bilda.nu/mosaik

Kontaktperson Bilda Sydöst

Henrik Ydreborg; henrik.ydreborg@bilda.nu

 


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Henrik Ydreborg
Verksamhetsutvecklare
Henrik Ydreborg

Relaterad media