2014-04-29 14:47Pressmeddelande

Kreativt skapande i kampen mot trafficking

null

 

RE:design for fair sex är temat på en workshop som Bilda, second hand-butiken Reningsborg och anti-traffickingorganisationen RealStars ordnar tisdag 6 maj på Reningsborg i Göteborg.

- Med hjälp av kreativitet och skapande vill vi göra det möjligt för deltagarna att synliggöra kampen mot trafficking. RealStars har sedan starten 2010 använt sig av design och konst för att förändra och få oss att reflektera. Reningsborg arbetar konkret med människor som är offer i Moldavien, säger Jenny Sandgren på Bilda.

Hon är väldigt nöjd med båda samarbetsparterna och tycker att Bilda och de kompletterar varandra bra.

Ett Europa fritt från trafficking

I den stora second hand-butiken kommer designern Susanne Sadri finnas med som handledare och inspiratör under kvällen. Stefan Andersson som är processledare på RealStars berättar om hur situationen med trafficking ser ut i Europa och världen idag och hur RealStars jobbar opinionsbildande mot detta.

Anna Franzén från Reningsborg sätter oss in i hur det konkreta arbetet ser ut i Moldavien. Där har Reningsborg, tillsammans med organisationen Beginning of Life, startat ett hem för tjejer i riskzonen och ett för tjejer som varit utsatta för trafficking. Kvällen ingår i kampen för ett Europa fritt från trafficking.

Interaktiva workshops

I RealStars projekt ”Creativity For Fair Sex”, som kvällen är en del av, är RealStars ute i gymnasieskolorna runt om i Göteborg och håller interaktiva workshops. De slutar ofta i en skapande del där eleverna får uttrycka FairSex-budskapet kreativt.

- Med denna workshop vill vi sprida något positivt som en motvikt och en protest mot något förfärligt. Deltagarna får gå loss på kläder, saxar, symaskiner, tyger och annat som finns i den stora secondhand-butiken. Kanske de med hjälp av något gammalt plagg skapar något nytt och fantastiskt.

- Jag hoppas att de som deltar kommer påverkas på så sätt att workshopen blir en ögonöppnare för hur man kan använda sin kreativitet och sitt skapande till att göra sin röst sedd och hörd. Att de får inse att vi alla faktiskt har möjlighet att vara med och påverka vår samtid, utifrån vilka vi är och det vi uttrycker.

Finns platser kvar

Workshopen är bara för 15 personer men än finns det platser kvar. Kvällens avgift på 100 kr går oavkortat till Reningsborgs arbete mot trafficking i Moldavien. Fika, inspiration, vägledning och material ingår.

- Eftersom vi bara är två som tar emot och handleder i skapandet går det inte att ta emot fler. Framöver hoppas jag att Reningsborg Second Hand och Bilda kontinuerligt ska kunna hålla flera liknande workshops på olika teman, säger Jenny Sandgren.

 

För mer information kontakta Jenny Sandgren

jenny.sandgren@bilda.nu

031-719 71 54

 


 

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.