2016-10-18 08:35Pressmeddelande

Hedlundakyrkan sätter upp Juloratoriet

null

Svårt - ja, omöjligt - nej. Så tänker Hedlundakyrkan när de sätter upp det klassiska verket Juloratoriet av Bach. Med Studieförbundet Bilda som medarrangör tar sig Hedlundakyrkan an detta musikaliskt utmanande verk och sätter upp två stora julkonserter den 3:e och 4:e december.

- Juloratoriet är otroligt vackert men svårt, det är en dröm att få skapa ett sådant verk. Det är många inblandade; solister, kör och musiker, sammanlagt ca 70 personer. Att organisera det hela med alla tider, noter, lokaler, konserter, ekonomi är en verklig utmaning. Samtidigt är det fantastiskt att tillsammans forma detta uttryck, säger Lisbeth Fors Malm, musikledare i Hedlundakyrkan.

Juloratoriet framförs av Hedlundakyrkans kammarkör och utökade barockensemble under ledning av Lisbeth Fors Malm. Medverkar gör också solisterna Charlotte Kuisma, Iris Ridder, Anders Lundström och Ingemar Grahn. Verket uppförs i Hedlundakyrkan den 3:e december kl. 16:00 och i Tegs kyrka den 4:e december kl. 18:00.

-Vi är fulla av beundran, men inte förvånade, att Hedlundakyrkan väljer att sätta upp Juloratoriet. Det är kul att våra samverkansparter vågar lägga ribban högt och låter lusten till musiken styra, säger Maria Sundström på Studieförbundet Bilda.

Juloratoriet beskriver julens händelser tagna från Bibeln, men där finns även rent poetiska avsnitt och koraler. Bach vill med sin musik måla stämningar och budskap. Som ett exempel finns pukor och trumpeter med, som förmedlar en känsla av fest och glädje över att en konung är född till jorden. Den känslan och julstämningen finns redan i de inledande takterna »Jauchzet, frohlocket«.

Verket skrevs av Bach år 1734 i Leipzig där han var ansvarig för musiken i stadens båda huvudkyrkor. Juloratoriet består av sex olika kantater med sammanlagt 3 timmars speltid. Det vanliga är dock att man framför de tre första delarna och så gör även Hedlundakyrkan.

Konserten arrangeras av Hedlundakyrkan och Studieförbundet Bilda med stöd av Svenska Kyrkan och Sensus.

Pressinbjudan till öppen repetition
Den 20 oktober kl. 19:00 bjuder vi in media till ett öppet rep där intervjumöjligheter med delar av ensemblen och Lisbeth Fors Malm ges. Meddela Lisbeth senast onsdag den 19/10 om du kommer.

Datum och tid: torsdag den 20 oktober kl. 19:00
Plats: Midgårdsskolan

Kontakt Hedlundakyrkan
Lisbeth Fors Malm
076 – 847 56 75
lisfor@rodang.se

Kontakt Studieförbundet Bilda
Maja Rintala
073-925 25 61
maja.rintala@bilda.nu

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.