2016-01-19 15:04Pressmeddelande

Grupptillhörighet och utanförskap delar plats bland filmerna på Existentiell Filmfestival Dalarna

null

I april är Existentiell Filmfestival Dalarna tillbaka för trettonde gången med en ny festival, denna gång under temat ”Jag, vi , de och världen”. Under två dagar kommer festivalens deltagare att diskutera aktuella filmer om grupptillhörighet och identitetsskapande i förhållande till både samhälle och omvärld.Medverkar på festivalen gör bland andra Erik Gandini (filmregissör), Anita Goldman (kulturjournalist, författare), Fredrik Sahlin (programledare. filmkritiker) och Anna Lindman (journalist, programledare).

Den 14 – 15 april 2016 går den trettonde existentiella filmfestivalen i Falun av stapeln på temat ”Jag, vi, de och världen?” där inbjudna gäster och publik kommer att diskutera filmens relation till människans behov av grupptillhörighet och personligt identitetsskapande. Bland filmerna ser vi i år Cannes-vinnare Dheepan av Jacques Audiard och den Guldbagge-nominerade Förvaret, regisserad av Anna Persson och Shaon Chakraborty. Vidare bjuds publiken på det tyska förintelse-dramat Phoenix och science fiction-filmen Ex Machina med Alicia Vikander i huvudrollen.

Medverkar på festivalen gör vidare Torbjörn Tännsjö (professor i praktisk filosofi), Pernilla Glaser (författare), Björn af Kleen (journalist), Elisabeth Hjort (doktor i etik) Qaisar Mahmood (författare) samt många fler. Kulturjournalisten Johanna Koljonen samt författaren och svenska PEN-ordföranden Ola Larsmo är sedan tidigare klara som årets festivalreflektörer.

Existentiell Filmfestival Dalarna är filmfestivalen som sätter samtalet i fokus där både allmänmänskliga och existentiella frågor diskuteras i förhållande till samhällsaktuella teman. Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.

Kontakt: stefan.bjornlund@existentiellfilmfestival.se

Hemsida:www.existentiellfilmfestival.se

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.