2016-01-21 10:18Pressmeddelande

Gävle Gospelfestival 2016

null

Prova på sångglädjen och känslan att sjunga med 400 sångare! Denna gång gästas Gävle Gospelfestival av Bryant Jones & Chosen från Chicago. Vår svenska gästartist detta år är Anna Sahlene. Festivalen startar fredagen den 29 januari i Betlehemskyrkan med repetitioner på kvällen kl. 18.30–21.30. Vi fortsätter att repetera i Betlehemskyrkan under lördagen för att sedan på söndagen, den 31 januari, förflytta oss till Gävle Konserthus där det hela avslutas med en stor härlig gospelfest kl. 18.00.

Välkommen på presslunch tisdagen den 26 januari 2016, kl 11.30 i Gävle Konserthus.

Gävle Gospel arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda, Gävle Kristna Råd, Heliga Trefaldighets församling, Betlehemskyrkan, Sensus studieförbund och Gävle Konserthus.


Om årets festival 29-31 januari 2016

Rev. Bryant Jones & Chosen besöker vår festival för första gången. Bryant är en mycket duktig kompositör, arrangör, pianist, körinstruktör och solist. Han arbetar som pastor i Samaritan Bible Baptist Church i Chicago. Du som aldrig upplevt en gospelkör från USA på nära håll får inte missa den här möjligheten att lyssna till, sjunga tillsam­mans med och inspireras av den mycket duktiga kören Chosen från Chicago. Det är alltid en fantastisk upplevelse att få sjunga tillsammans med en amerikansk gospelkör, speciellt om den har sina rötter i Chicagos gospeltraditioner. Facebook - Rev. Bryant Jones & Chosen

Årets svenska artist är Anna Sahlene. Hon arbetar som sångerska, låtskrivare och skådespelerska. I Sverige är Anna ett välkänt ansikte sedan länge genom sin medver­kan i bland annat Melodifestivalen, Så ska det låta och Let´s Dance. Som liten var hon barnskådespelare i Lasse Hallströms långfilmer ”Alla vi barn i Bullerbyn” och ”Mer om oss barn i Bullerbyn”. Hon är en erkänt skicklig sångerska och en karismatisk scenper-sonlighet. Anna har även varit internationellt verksam i bland annat Tyskland, Japan, Baltikum och USA. www.annasahlene.com

Anki och Magnus har arbetat med många av Sveriges stora såsom Christer Sjögren, Carola, Charlotte Perrelli, Sonja Aldén, Triple & Touch, Pernilla Wahlgren, Wenche Myhre, Gladys del Pilar, Sten Nilsson, Sanna Nielsen och Dana Dragomir. De har bland mycket annat dessutom varit körledare och kapellmästare under 15 år i Stockholm Gospelkörfestival. Jobbade även regelbundet med körprojektet "Toner för Miljoner" under 7 år. Båda hämtar inspiration i de afroamerikanska församlingarna i USA genom regelbundna besök. Läs mer på deras hemsida www.sjungmedspangberg.se


Så här startade Gävle Gospel

Det var några personer från Gävle som hade varit till Stockholm några gånger och deltagit i Stockholmgospelkörfestivalen. Inspirerade av detta började de att prata om att starta en egen festival i Gävle. När Gävle Konserthus skulle invigas så togs det initiativ till att planera och genomföra en gospelfestival i Gävle som skulle ingå i Konserthusets utsträckta invigningsprogram som fortsatte in över årsskiftet till 1998. Gävle Gospel har sedan dess arrangerat en gospelfestival varje år utom år 2002 då det gjordes ett uppehåll för att hämta ny inspiration och för att arbeta med att förankra arrangemanget bättre bland kyrkorna i Gävle. Gävle Gospel har genom åren arbetat tillsammans med både svenska och amerikanska gospelartister och vi har under alla år haft ett nära samarbete med Stockholmgospelkörfestivalen.

Masschoir som har varit med under alla år har varit mellan 250 – 400 körsångare, främst från Gävle med omnejd, men det har även kommit en del körsångare från andra håll i länet samt från Norduppland och Dalarna. Vid festivalen 2003 hade de för första gången med en barngospelkör. Det var varit cirka 100 barn som deltog, en härligt inspirerande upplevelse att se och höra barnen sjunga svängig gospel.

Gävle gruppen The Gospel Project har medverkat i festivalen sedan 2000, det var samma år som gruppen startades. The Gospel Project består av vana sångare från Gävletrakten som sjunger det senaste av modern svängig gospel men blandar även upp repertoaren med traditionell gospel.

Festivalen har mottagits mycket positivt genom åren både av publik, körsångare och av de artister som medverkat sedan starten 1998.

Projektledare Anna och Hans Helmerson
Tel: 070-414 07 19
Mejl: hans_helmerson@bredband.net

Kontaktperson Studieförbundet Bilda
Karin Björk 026 - 25 01 45, 073 - 626 20 00

www.gavlegospel.com
www.facebook.com/gavlegospel

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.