2018-04-05 15:31Pressmeddelande

Foxdal tar Swede Hollow till Söderhamns teater

null

Sverige 1917. Första världskriget pågår och svälten är så stor att det utbryter hungerstrejker och protestmarscher i hela landet. I spetsen går kvinnorna. I mer än två decennier har de kämpat för sin rösträtt och nu är allt på randen till genombrott. Elvira är i tjugoårsåldern, inflyttad från Dalarna till Stockholm. Hon möter sin själsfrände Ewald; poeten och sångaren, med ett brinnande politiskt engagemang. Tillsammans kämpar de för ett mer jämlikt samhälle, men efter upprepade arresteringar bestämmer sig Ewald för att emigrera. Framtiden finns i Amerika! Där råder yttrandefrihet och religionsfrihet, där är var man sin egen lyckas smed.

Tjugo år senare, 1940, återberättar Elvira sin historia. Hur hon reste i Ewalds fotspår och hamnade i Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där stod svenskar längst ned på samhällsstegen. 

”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”

Vad händer med en människa som möts av fördomar? En historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när ”vi” var ”dom”.

Manus: Malin Foxdal
Musik: Malin Foxdal, Anders Nygårds & Magnus Zetterlund, samt traditionell folkmusik.
Regi: Stephen Rappaport
Ljud och ljus: Johan Nordin

Två skolföreställningar spelas på Söderhamns Teater den 13 april och en offentlig föreställning den 14 april kl 14.00.

Produktionen har stöd av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd, Landstinget Dalarna och Studieförbundet Bilda och Folkmusikens Hus.

Mer info: https://www.malinfoxdal.com

Youtube: https://youtu.be/JIRCja1ACwI

Bilda är ett studieförbund för möten mellan människor. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att möten uppstår och nya perspektiv skapas.


Ämnen: Musik

Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.