2016-01-18 13:29Pressmeddelande

​Författarbesök i Skellefteå: Vad ska hända med dr Mukwege?

null

För den världsberömde kongolesiske läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege ligger Skellefteå varmt om hjärtat – detta sedan en gymnasieklass på Anderstorpsskolan 2014 skänkte hela klasskassan – över 50 000 kronor – till arbetet på Panzisjukhuset i östra Kongo.

Författaren och journalisten Berthil Åkerlund, bördig från Skellefteå, har följt dr Mukwege nära under flera år och utkom 2013 med en biografi om honom.

Efter ett mordförsök 2012 lever dr Mukwege med sin familj instängd på sitt sjukhus, bevakad av beväpnade vakter.

- Frågan är hur länge vi ska behöva leva på det här sättet – som i ett fängelse, säger Denis Mukwege som sätter ett visst hopp till det presidentval som ska hållas i DR Kongo senare i år.

- Men det förutsätter att den sittande presidenten – som snart fullföljt sina mandatperioder – stiger åt sidan. Om inte det sker kan konsekvenserna bli mycket djupa och öka splittringen och våldet i vårt land – och mitt liv kommer även i fortsättningen att vara hotat.

Berthil Åkerlund besöker denna vecka och nästa Skellefteå och berättar om dr Mukwege och den nya boken, ”På liv & död”, en roman med verklighetsbakgrund som utspelar sig i Sydafrika, Kongo – och i Skellefteå.

Han är i Brukskyrkan i Ursviken lördagen den 23 januari klockan 19.00 och Café Alhems trädgård i Skellefteå onsdagen den 27 januari 19.00.

Dessutom gästar han Akademibokhandeln i Skellefteå måndagen den 25 januari 12.00 – 14.00 för boksignering.

Besöket sker i samarbete med Studieförbundet Bilda.

Kontakt med författaren:
berthil.akerlund@telia.com
Telefon: 070-650 31 45

För Studieförbundet Bilda:
Cathrine Enqvist
cathrine.enqvist@bilda.nu
Telefon: 0910-76 46 40, 076-891 61 01

Bildtext1: Berthil Åkerlund och Denis Mukwege. Foto: Lars Klingsbo

Bildtext2; Läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege lever med tungt beväpnade vakter på sitt sjukhus i östra Kongo. Foto: Håkan Flank

Bilderna får publiceras endast i samband med denna information. 

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.