2015-02-17 11:04Pressmeddelande

Folkmusikfestivaler ger grupper ny publik

null

 

Snart börjar folkmusikfestivalen Umefolk i Umeå - 19-22 februari går den av stapeln. Studieförbundet Bilda är medarrangör till festivalen och den är bara ett exempel på hur vi jobbar aktivt för att främja folkmusiken och folkdansen i Sverige.

Runt om i Sverige är Studieförbundet Bilda medarrangör till folkmusik- och folkdansarrangemang. Det är allt från Saltoluokta längst upp i norr till Folkmusikfestivalen i Linköping och Bingsjö- och Delsbostämmorna mitt i Sverige. Men vi stöttar också spelmanslag och arrangörer i små kommuner.

Genom Bilda får folkmusik- och folkdansgrupper tillgång till fler scener så att de kan få nya speltillfällen.

- Vi har många exempel på grupper som har nått ut till en större publik den vägen, till exempel Kolonien, Bjäran och Beata Bermuda, säger Lotta Johansson, verksamhetsansvarig för folkmusik inom Bilda.

Långväga och nära artister

Till Umefolk kommer både långväga artister som VOŁOSI från Polen, The Goodbye Girls från USA och Jacky Molard Quartet från Frankrike. Från Umeå deltar bland andra Jambb, med rötter i Iran, Burundi, Thailand och Tanzania. 

Det blir också flera seminarier och workshops, vilket är ytterligare ett sätt att ge människor chans att komma i kontakt med folkmusik och folkdans

- Förra året var det fyllda lokaler på alla seminarier och workshops, vilket var roligt då ett av målen med Umefolk är att sudda ut gränserna mellan publik och artister, mellan amatör och professionell, säger Maria Sundström, konsulent för kultur och musik på Studieförbundet Bilda Nord. 

Utbyte med andra

Bilda är också med och ser till att människor växer i möten med andra, som i folk- och världsmusiklägret Ethno som sedan 1989 lockar ett hundratal folkmusiker till Dalarna. 

- Där får unga folkmusiker från världens alla hörn en veckas utbyte av musik och tankar, säger Lotta Johansson.

Ett liknande möte blev starten för folkstorbandet Etno Caravan, med ett 40-tal musiker från 15 länder som också deltar i Umefolk med start på torsdag. Etno Caravan startade som ett projekt i somras med en bussturné genom Europa och har nu formats till ett varaktigt storband. 

Bildtext

Etno Caravan har konsert på Musik vid havet under folkmusikveckan i Umeå i augusti. Foto: Viktoria Isaksson

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.

Umeå Folkmusikförening är huvudman och arrangör för Umefolk sedan 2006. Studieförbundet Bilda är medarrangör till Umefolk och Umeå kommun är huvudsponsor.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.