2016-09-22 14:29Pressmeddelande

Extremisten – ett barn av sin tid. Ett samtal om tidsandan, rasismen och vägen framåt.

null

Under hösten genomför Studieförbundet Bilda en högaktuell föreläsningsserie kring extremism, där vi ställer oss frågan: ”Vad kan berättelserna om två mördare med rasistiska motiv från de senaste decennierna lära oss om samtiden och vårt samhälle?”. Den 26 september landar turnén i Rättvik där vi möter Gellert Tamas och Mattias Gardell i ett angeläget samtal med journalisten Anna Lindman.

– På Bilda ligger vi i framkant när det gäller dialog kring brännande frågor. En illavarslande fientlighet smyger sig in i våra hem, på arbetsplatser och träffpunkter – både på ett öppet och dolt sätt. Här tänker vi bygga broar och skapa frizoner där svåra samtal kan ske, trångsynthet bryts och nya perspektiv erbjuds, säger John Staffas, regionchef på Studieförbundet Bilda GävleDala.

När den ”ensamme galningen” var fast, då var problemet löst, menade många. Men var det verkligen så enkelt? I sin bok om John Ausonius, Lasermannen, berättar Gellert Tamas inte bara historien om en sjuk människas förvridna blick på samhället, han fångar också en tid och tidsanda, det tidiga 1990-talet, som i princip skapar denna människa. Detsamma gäller Mattias Gardells bok om Peter Mangs, Raskrigaren, som visar hur en rasistisk övertygelse legitimeras av det sena 2000-talets hårdnade klimat: ”Jag gjorde bara det alla andra snackade om”.

Vår tid, 2016, står också och väger. Idag hetsar högerextrema partier, nationella rörelser och nazister mot flyktingar, romer, tiggare och hemlösa. Vilken väg ska vi gå? Ska vi få bevittna en ny Laserman, Peter Mangs eller Anders Behring Breivik? Hur kan vi få samhället att istället ta vägen mot medmänsklighet och en ny anda av solidaritet?

I Rättvik genomförs föreläsningen i samarbete mellan Studieförbundet Bilda, Folkmusikens hus och Rättviks kulturhus.

– Vi kan ha god draghjälp av varandra, men vi behöver bli fler som krokar arm så att vi kan jobba på fler fronter, säger Lotta Johansson som arbetar både på Studieförbundet Bilda och Folkmusikens hus. Vi som ägnar oss åt folkkulturella uttryck som t ex folkmusik har märkt av intresset för det vi gör från nationalistiskt håll, något vi vill ta avstånd ifrån. Vi måste alla hjälpas åt att bygga ett mer inkluderande samhälle. Detta är ett steg.

Praktisk information
Måndag 26 september
Kl. 18.00–20.30
Kulturhuset i Rättvik
Entré 100 kr

Kontakt:

John Staffas, regionchef, 0270-628 14, john.staffas@bilda.nu
Lotta Johansson, verksamhetsansvarig folkmusik, 070-728 04 11, lotta.johansson@bilda.nu

Läs mer: www.bilda.nu/extremisten

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.