2016-10-05 10:17Pressmeddelande

Extremisten – ett barn av sin tid. Ett samtal om tidsandan, rasismen och vägen framåt

null

Under hösten bjuder Studieförbundet Bilda in till en högaktuell föreläsningsserie om extremism och vad som händer i ett samhälle där ”vi” ställs mot ”dem”. Författarna Gellert Tamas och Mattias Gardell möts i ett samtal med journalisten Anna Lindman utifrån deras böcker Lasermannen och Raskrigaren. Onsdag den 12 oktober landar turnén i Växjö.

När den ”ensamme galningen” var fast, då var problemet löst, menade många. Men var det verkligen så enkelt? I sin bok om John Ausonius, Lasermannen, berättar Gellert Tamas inte bara historien om en sjuk människas förvridna blick på samhället, han fångar också en tid och tidsanda, det tidiga 1990-talet, som i princip skapar denna människa. Detsamma gäller Mattias Gardells bok om Peter Mangs, Raskrigaren, som visar hur en rasistisk övertygelse legitimeras av det sena 2000-talets hårdnade klimat: ”Jag gjorde bara det alla andra snackade om”.

Vår tid, 2016, står också och väger. Idag hetsar högerextrema partier, nationella rörelser och nazister mot flyktingar, romer, tiggare och hemlösa. Vilken väg ska vi gå? Ska vi få bevittna en ny Laserman, Peter Mangs eller Anders Behring Breivik? Hur kan vi få samhället att istället ta vägen mot medmänsklighet och en ny anda av solidaritet?

- Rasismen skapar ett farligt samhälle. Bilda vill erbjuda mötesplatser som motkraft till det. Vi tror att olikheter är mycket mer en tillgång än ett hot och vi vill aktivt arbeta mot rädslor och okunskap. Därför ordnar vi denna viktiga föreläsning som i sig också är ett möte, säger Lennart Karlsson, regionchef Bilda Sydöst.

I Växjö genomförs föreläsningen i samarbete mellan Studieförbundet Bilda, Växjö Kommun, Växjö Bibliotek och S:t Lukas 

Om Gellert Tamas
Med Lasermannen – en berättelse om Sverige (2002) fick journalisten, dokumentärfilmaren och författaren Gellert Tamas sitt stora genombrott. Boken, som bland annat bygger på intervjuer med Lasermannen John Ausonius, blev filmatiserad som TV-serie och har även satts upp som teater. 2009 kom Tamas fjärde bok De apatiska ut och förra året hade filmen Taikon, ett porträtt av barnboksförfattaren Katarina Taikon, premiär. Den är regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi. I höst är Tamas aktuell med sin nya bok Det svenska hatet, en lägesrapport om den svenska rasismen.

Om Mattias Gardell
Som författare och professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet har Mattias Gardell ägnat sig åt att studera skärningspunkten där politik och religion möts. Med sina böcker, bland annat Islamofobi, Tortyrens Återkomst och Bin Ladin i våra hjärtan, har Gardell under årtionden varit en ständigt aktuell samhällsdebattör. Hans senaste bok, Raskrigaren (2015), handlar om seriemördaren Peter Mangs som under många år satte skräck i Malmö.

Om Anna Lindman
Anna Lindman är journalist med särskild inriktning mot religion och livsfrågor. Med långlivade SVT-satsningar som Existens, Annas eviga och Från Sverige till himlen har hon blivit välkänd för tv-tittarna. 2013 gjorde hon den uppmärksammade serien Döden, döden döden i SVT och 2014 gav hon ut boken Den där jävla döden. 2015 ledde hon programserien Den enda sanna vägen om olika sekter. I höst är hon aktuell med en ny programserie om islam i SVT.

Praktisk information:
Datum och tid: Onsdag 12 oktober kl. 18:00
Plats: Växjö Bibliotek, lokal Galaxen

Kontakt
Lennart Karlsson, regionchef Bilda Sydöst
Lennart.karlsson@bilda.nu 036-34 21 12

Kontakt för pressbilder
Christina Wessman, kommunikatör Bilda Sydöst
christina.wessman@bilda.nu
036-34 21 01

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.