2017-05-23 15:52Pressmeddelande

En historisk minnesdag på Rysskyrkogården på Visingsö med Viktor Tatarintsev; Rysslands Ambassadör i Sverige.

null

Den ideella kultur- och vänskapsföreningen Druzhba Småland, rysk-ortodoxa församlingen i Jönköping och Studieförbundet Bilda, arrangerar ett offentligt kulturellt event i en anda av svensk-rysk vänskap.

Med hjälp av svenska och ryska forskare har en unik namnlista på 135 ryska krigsfångar, som begravdes på Rysskyrkogården på Visingsö åren 1715–1718, hittats. Av den anledningen inbjuder arrangörerna till en officiell minnesceremoni på Rysskyrkogården på Visingsö lördag 27 maj 2017 kl. 11.00 – 15.30.

 

Under dagen kommer bland annat Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige och kommunpolitikern Johnny Lilja hålla tal. Professor i rysk historia från S:t Petersburg, Sergei Kozlov kommer att berätta mer om detta historiska minne, samt Håkan Jorikson historiker och museichef i Grenna museeum som kommer berätta om upptäckterna.

Det kommer också bjudas på klassisk musik av Igor Viktorovitch och Nadezhda Izotova.

För mer information kontakta Helena Cankalp, konsulent Studieförbundet Bilda 036-34 21 19 Helena.cankalp@bilda.nu eller Ilia.belov75@gmail.com

Bilda är ett studieförbund för möten mellan människor. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att möten uppstår och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.