2015-05-06 07:33Pressmeddelande

En av Sveriges främsta experter gästar välgörenhetsgala till minnet av folkmordet - Seyfo 100 år

null

För att uppmärksamma 100-årsdagen av folkmordet på kristna minoriteter i det Osmanska riket, anordnas en minnes- och välgörenhetsgala den 10 maj. All vinst går oavkortat till de drabbade på flykt i dagens Syrien och Irak.

Den 24:e april år 1915 gick startskottet för vad som i folkmun kallas för Seyfo - svärdets år. Nu har 100 år passerat då folkmordet på ungefär 2 miljoner armenier, assyrier/kaldéer/syrianer och greker ägde rum i dagens Turkiet.

– Vi sa aldrig mer igen, och ändå så ser vi hur historien återupprepar sig idag med etnisk rensning i t.ex. norra Irak där IS härjar. Det känns angeläget att uppmärksamma Seyfo som är en viktig del i den assyriska, syrianska och kaldeiska historien, säger Helena Cankalp, konsulent på Studieförbundet Bilda. För att få mer kunskap och fördjupning har vi bjudit in Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta expert på folkmord. Han kommer att föreläsa om Seyfo och folkmordet på armenier. På galan får vi även lyssna på erfarenheter från en volontärresa till Irak, höra folkmusik med Le trio Baghdad och körsång av en kaldeisk kvinnokör.

Plats: Per Brahegymnasiets matsal, Residensgatan 7, Jönköping
Tid: Söndag 10 maj kl. 16.00
Entré: 100 kr (vinsten går oavkortat till välgörenhet)

Galan arrangeras av Studieförbundet Bilda, Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund, Syrisk Ortodoxa ungdomsförbundet, Kaldeiska ungdomsföreningen i Jönköping och S:t Georges Ungdomsförening.

Ytterligare upplysningar
lämnas av Helena Cankalp tel 036-34 21 19 (samma nr till mobilen)
helena.cankalp@bilda.nu

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.



Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.