2015-04-14 10:08Pressmeddelande

Deltävling Sandviken i Musikschlaget 2015

null

Det drar ihop sig för Musikschlaget, Bildas tävling för musiker med funktionsnedsättningar. I Sandviken den 23 april hålls en deltävling av totalt åtta runt om i landet. Bildas kulturkonsulent Olle Norberg håller som vanligt i trådarna.
- Intresset för att vara med ökar hela tiden och det är väldigt roligt.

Förra året lämnade 80 akter över hela landet in sina bidrag, i år blir det ännu fler. Hur många vet inte Olle Norberg än men han kommer göra allt för att alla ska få delta.

Fler sponsorer

- 20 akter är anmälda till deltävlingen i Göteborg och eftersom vi bara kan ta emot 15 bidrag försöker vi i första hand omfördela till andra deltävlingar. Om inte det går så görs det ett urval utifrån de filmer som de tävlande skickar in med sin anmälan.

Alla Bildas åtta regioner har deltävlingar och även om det är fullt i Göteborg så finns fortfarande plats i bland annat Mittsverige och GävleDala. Förra årets upplägg gäller även i år, skillnaden är att fler sponsorer gått in och kan möjliggöra att Musikschlaget växer ännu mer, vilket Olle Norberg gläder sig åt. Bland andra finns nu även Sundsvalls kommuns näringslivsbolag med. Fortfarande är Frösunda huvudsponsor.

Resecheck till finalisterna

- De största kostnaderna har vi under finalkvällen, men även till delfinalerna behöver vi pengar till bland annat blommor. I år kan vi också dela ut en resecheck till finalisterna i deltävlingarna, ett bidrag till resan till finalen i Sundsvall. Detta står vår sponsor Frösunda för.

Olle Norberg arbetar också med att utöka närverket, till exempel genom att vara med på Häng med på party, en kryssning till Helsingfors för personer med funktionsnedsättning.

- I år har vi också varit med på FOMS konferens. De har som målsättning att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta obehindrat i samhällets fritids- och kulturevenemang.

Årets höjdpunkt

Musikschlaget sporrar artisterna till att utvecklas i att bland annat skapa egen musik istället för att göra covers, menar Olle Norberg.

- Många ser verkligen fram emot Musikschlaget, det märks att de tycker att det är årets höjdpunkt. För egen del tycker jag att det är väldigt roligt att Bilda blivit en sådan betydande aktör. Fast egentligen skulle man behöva jobba heltid med evenemanget för att hålla alla kontakter, utveckla och skaffa nya sponsorer.

Text: Birgitta Haglund

Läs mer om Musikschlaget här.

Bildtext: Fräsarna från Söderhamn tog hem deltävlingen i Sandviken 2014. Foto: Ulrika Vedholm

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.