2016-02-02 09:37Pressmeddelande

Även livrädda dansar på Umefolk

null

Vinterns stora folk- och världsmusikhändelse närmar sig med stormsteg. Festivalen Umefolk som pågår 25-28 februari utlovar en helg fylld av fantastisk musik från hela världen, dans, berättarföreställningar, pirater och musikaliska möten. 


– Vi är mycket stolta över det breda artistutbud vi har i år, säger producenten Stefan Gyllenberg.

Bland annat gör Katarina Barruk ett avbrott i sina studier i Jokkmokk och klezmerbandet Zibur återförenas, enkom för Umefolk. Emma Härdelin, sångerska i HomeCraft, har utöver sin konsert visutlärning och några av landets främsta riksspelmän spelar till dans. Dessutom kommer författaren Katarina Mazetti och berättar om sin senaste bok Snö kan brinna, om föreningen Gnid o drag och sjuttiotalets folkmusik på gatorna. Det blir dessutom ett stort allspel där ca 200 barn och ungdomar från både kommunala musikskolan och El Sistema deltar tillsammans med professionella musiker på Idun 18:30 under fredagkvällen.

Andra höjdpunkter under helgen
Lyöstraini med Lena Willemark, Kraja, Filip Jers Quartet, Erlend Viken Trio, Greetings from India, Kate in the Kettle Quintet, Ahlberg Ek & Roswall, Skenet, Tullara Connors och Limbohofvet samt mycket mer. Piratbandet Ye Banished Privateers avslutar fredagkvällen.

Barnen och dansen
För både stora och små barn kommer två föreställningar att visas på lördagen under dagtid. Först ut är Helgas resa – ett folkmusikaliskt äventyr med Kraja följt av en spännande dockteater med Matija Solce. Matija framför dessutom dockteatern Pavliha Revival för den vuxna publiken.

I år satsar Umefolk lite extra på dans med en till scen för alla danssugna under lördagen. Det blir givetvis nybörjarkurser i polska och schottis och även en danskurs för livrädda.

Bildtext: Libohofvet spelar under Umefolk. Foto: Katarina Hansson.

Fler pressbilder: https://drive.google.com/folderview?id=0ByQFJv-D5UzWMnpacFpQalFHaW8&usp=sharing

 

Presskontakt och ackreditering
Stefan Gyllenberg - producent Umefolk
stefan@umefolk.com
070-252 36 86

Festivalen Umefolk arrangeras av Umeå Folkmusikförening och Studieförbundet Bilda.

Studieförbundet Bilda har livsfrågor i fokus. Med kultur och bildning i olika former vill vi bidra till att människor möts och nya perspektiv skapas.


Ämnen: Musik

Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.