2015-06-24 16:12Nyheter

Bilda bjuder på ett generöst program i Almedalen

null

Om knappt en vecka startar Almedalsveckan. Bilda erbjuder tillsammans med samarbetspartners och medlemsorganisationer många spännande seminarier och programpunkter även i år. Ett axplock ur programmet: samtal om migration och nationalism, unga och psykisk ohälsa, inkluderande demokrati, könsbaserat våld, vapenexporten, Sverige och Nato, samtal om döden och en diasert - med och om musik

Hur har förberedelserna gått?

– Det är ett väldigt stort pusslande och fixande, men det har gått bra, säger Magnus Sundell, som är programproducent på Bilda. 

– Bilda arrangerar ju seminarierna främst tillsammans med några av våra medlemsorganisationer, så vi är många som hjälps åt. I vissa seminarier är Bildas roll mindre, i andra större. Samarbetspartners och medlemsorganisationer som Equmeniakyrkan, Hela Människan och Newmaninstitutet är väldigt aktiva och drivande själva, vilket är roligt och underlättar arbetet från vår sida.

Berätta om några höjdpunkter i programmet.

– Svårt att välja, det finns så många. I år är Kristna Fredsrörelsen mer aktiv och vi har tillsammans bland annat ett seminarium kring migration och nationalism med Frida Johansson Metso, Anna-Lena Lodenius, Alexandra Pascalidou och Sofia Walan. Det är ett samtal jag ser fram emot.

– En liten personlig höjdpunkt är att jag ska hålla i ett samtal om den offentliga och den privata döden med Owe Wikström, Anna Lindman och Inger Ekman.

 

Vad får man inte missa?

– Torsdagskvällens diasert med Jennie Abrahamson i Vårdklockans kyrka. Jennie, som är en fantastisk sångare, musiker och låtskrivare, samtalar med Lina Mattebo om sitt musikskapande och varvar det med sin musik. Därav namnet diasert, en blandning av dialog och konsert.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt över att Bilda finns med i denna myllrande mötesplats för organisationer och människor som är intresserade av samhällsfrågor och hur vi ska forma framtiden tillsammans.

Fanns det något du trodde inte skulle gå igenom?

– Jag försöker att inte tänka så. Det finns ingen anledning att inte sikta högt, när det gäller medverkande till exempel, sedan går en del igenom och en del inte.

Plus och minus om du jämför med förra året.

– Svårt att jämföra innan veckan är över. Men vi hade väldigt bra dagar i Almedalen förra året, med bra fördjupande samtal och mycket folk, vilket förstås har skapat extra trygghet och inspiration i planeringen inför i år.


Intervjuare: Birgitta HaglundOm Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.